Haku

Bulevardi 9; Helsinki

Edvard Ekbergin konditoria ja leipomo muutti taloon v. 1915, rakennusmestari Wilho Lekman ja Harald Smedberg. Kahvilan laajennus 2. kerrokseen v. 1926, arkkitehti David Frölander-Ulf. Kahvilatoiminta 2. kerroksessa lopetettiin v. 1929, arkkitehti David Frölander-Ulf. Pohjakerroksen kahvilan korjaus v. 1932, arkkitehti David Frölander-Ulf. Ajoramppi kellariin v. 1964, Aarne Sainio. Leipomon korjaus v. 1980, Harri Kouhio. Kahvilan ja leipomon liikkeen korjaus v. 1988, arkkitehti Ilari Meikop. Viisikerroksinen myöhäisjugendia ja kertaustyylejä yhdistävä liike- ja asuinkerrostalo edustaa Kampin 1910-luvun arkkitehtuuria. Talon sileäksi rapattu julkisivu on rakenteeltaan symmetrinen. Julkisivun pääaiheina ovat kaksi erkkeriä. Pohjakerroksessa on isot näyteikkunat. Talossa on vuodesta 1914 toiminut Fredrik Edvard Ekbergin leipomo ja konditoria. Kahvilan ja liikkeen sisustus on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan. A-porras on runsaasti koristeltu ja hienostunut, sen sisääntulo edustaa kertaustyyliä, ja muu porrashuone yhdistää kertaustyyliä ja myöhäisjugendia. Hissi on alkuperäinen. Sisääntulossa seinien alaosaa koristaa marmoripinta, ja niiden yläosa on maalattu vaaleaksi. Vaakalinjainen, kohokoristeltu kipsilista rajaa marmoripintaa ja kattolinjaa. Kasetoitu pilasteriaihe reunustaa sisääntuloa, ja katto on kipsikasetoitu ja erittäin runsain rosetein koristeltu. Muu porrashuone on kaksivärinen, ja ylä- ja alaosaa rajaa kipsinen kohokuvioinen koristenauha. Kerroksissa on myöhäisjugendaiheiset pylväät, ja katon kipsikoristelu on runsasta. Lattia on betonimosaiikkia.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Sanna Granbacka / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 28.11.2007
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Bulevardi 9; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1915
Wilho Lekman, Pääsuunnittelija ; Rakennusmestari Harald Smedberg. Arkkitehti David Frölander-Ulf. Aarne Sainio. Harri Kouhio. Arkkitehti Ilari Meikop., Muu suunnittelija
Valmistus

Helsinki, Bulevardi 9
Käyttö
1915
Käyttöönottovuosi
Luokitus