Haku

Lönnrotinkatu 15. Fredrikinkatu 43.; Helsinki

Pihasiiven laaja muutostyö v. 1926 (T. Enroth, alkuperäinen siipi arkk. Th. Höjer v. 1875). Keskuslämmitys v. 1937 (Ab Huber Oy). Pommiosuman korjauksen yhteydessä suunniteltiin korotusta, mutta suunnitelmista toteutui vain kulmatornin poisto ja hissien rakentaminen v. 1945 (Yrjö A. Waskinen). Peruskorjaus vv. 1974-79 (arkk. Risto Skogström). Nelikerroksinen jugend-tyylinen asuintalo edustaa Kampin vuosisadan vaihteen kansallisromanttista rakennuskantaa. Julkisivuissa hallitsevat vertikaaliset aiheet, kuten kulmatorni, erkkerit, poikkipäädyt ja ikkuna-akselit. Kaikissa julkisivuissa on vältetty suoranaista symmetriaa. Porrasovien portaaleissa ja ylimmässä asuinkerroksessa on käytetty vaaleita, kasviaiheisia koristeluja. Lähes koristamattomat julkisivut on roiskerapattu. Jykevän kulmatornin huippu on poistettu ilmeisesti 1930-luvun lopussa. Asuintalo on arkk. Gustaf Adolf Lindbergin viimeisiä luomuksia. C-porras Lönnrotinkadulla. Porrashuoneen sisääntulossa on tynnyriholvattu, kaareva katto ja kohokuviokoristelu. Sisääntulon lattia ja porrastasanteet on maitokaupanlattiaa ja portaikko betonimosaiikkia. Hissi on syvennyksessä. Porraskaide on taottu, siinä on yksinkertainen geometrinen kuvio, puukaide ja puupylväskoristelu. Sisääntulon kohokuviokoristelu jatkuu porrashuoneen kaksivärisessä seinässä. Asuntojen ovet ovat umpinaisia, medaljongein koristeltuja peiliovia.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Sanna Granbacka / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 29.11.2007
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Lönnrotinkatu 15. Fredrikinkatu 43.; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1906; 1907
Knut Wasastjerna, Gustaf Adolf Lindberg, Pääsuunnittelija ; T. Enroth. Yrjö A. Waskinen. Risto Skogström., Muu suunnittelija
Valmistus

Helsinki, Lönnrotinkatu 15. Fredrikinkatu 43.
Käyttö
1907
Käyttöönottovuosi
Luokitus