Haku

Entinen virtauslaboratorio, Imatran Voima Oy; Katariina Saksilaisen katu 9. Ponaistenniemenpolku 1; Helsinki

Imatran Voiman tutkimustoimintaan liittyvän virtauslaborotorin ensimmäinen vaihe liittyy mm. Oulujoen valjastamiseen. Vuonna 1946 valmistui ns. pikkuhalli, jossa tehtiin voimalaitosten fysikaalisia pienoismalleja, joiden avulla veden virtaamista tutukittiin. Vesi halliin johdettiin puuputkea pitkin kosken niskalta. Hallin lattia tehtiin mahdollisimman alas, jotta saataisiin mahdollisimman suuri korkeusero virtausmalleja varten. Pikkuhallin lattia oli alkujaan hiekkaa, johin kanavat kaivettiin ja betonoitiin. 1959 valmistui ns. iso halli. Sitä tarvittiin suurten hankkeiden: Kemijoen valjastaminen, Pohjolan patoaltaat, Saimaan kanava, satamat ja myös Päijännetunnelin suunnittelua varten. Hallien välissä ylhäällä on suuri kolmiosainen tasauskouru, johon suurilla pumpuilla (100 l / s) pumpattiin lattian alla olevista 300 neliömetrin suuruisista säiliöistä vettä. Hallin lattia oli hiekkaa, johon kanavat kaivettiin ja betonoitiin. Vesi laskettiin tarkkaan nopeus mitaten ylhäällä olevasta kourusta. Otaniemessä Teknillisessä korkeakoulussa ei ollut virtauslaboratoriota, joten teekkarit kävivät täällä tekemässä ohjelmatöitään. 1979 hallien väliosan 1500 mm syvä kattokouru poistettiin lumen kerääntymisen ja vuotokohdan poistamiseksi. 1989 Pikkuhallin kattoristikot vaihdettiin liimapuisiksi. Syntyneeseen korkeaan tilaan mahtui Loviisan ydinvoimalaitoksen pienoismalli. Vuonna 2003 rakennuksen käyttö päättyi, toiminta lopetettiin tarpeettomana. Rakennuksen nykyinen omistaja osti rakennuksen vuonna 2007. (Tiedot peräisin arkkitehti Lauri Soraisen tekemästä haastattelusta 4.7.2007, jossa hän haastatteli vuodesta 1963 lähtien rakennuksessa työskennellyttä laboratoriomestari, rakennusmestari Yrjö Tuokkolaa.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit / Helsingin kaupunginmuseo
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Entinen virtauslaboratorio, Imatran Voima Oy; Katariina Saksilaisen katu 9. Ponaistenniemenpolku 1; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
Aarne Ervi, Pääsuunnittelija
Valmistus
1946; 1959

Helsinki, Katariina Saksilaisen katu 9. Ponaistenniemenpolku 1
Imatran Voima Oy, Rakennuttajat
Käyttö
21.6.2021
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus