Haku

Pohjois-Haagan ostoskeskus; Näyttelijäntie 14; Helsinki

Ostoskeskuksen suunnittelu aloitettiin 1956. Ensimmäisissä Liikekeskuksen suunnitelmissa oli mukana viisi rakennusmassaa, joista A, B ja C muodostivat varsinaisen liikekeskuksen. E liikekeskuksen itäpuolella oli kolmikerroksinen asuintalo (Liikekeskuksen Asunnot OY) ja koillispuolella pitkä suorakaiteen muotoinen rakennus oli autotalli. A-osa oli 1-kerroksinen myymälärakennus, B oli alunperin suunniteltu kolmikerroksiseksi, jossa ensimmäisen kerros oli myymälätilaa ja 2. ja 3. kerros oli varattu konttorille. Eteläisin rakennusmassa C sisälsi ensimmäisissä suunnitelmissa myymälätilaa pohjakerroksessa ja nuorisotilaa kahdessa kerroksessa. Vuoden 1956 suunnitelmassa C-osaan on liitetty myös elokuvateatteri. Julkisivukuvissa on nähtävissä Rio kinon nimikyltti. 1959 päivätyissä piirustuksissa elokuvateatteria ei enää ole, sen tilalla on C-osan muotokieltä jatkava suorakaide myymälätilojen jatkeena. Siihen on piirustuksissa sijoitettu PYP-pankki, myymälätila ja lastenpukimo, länsipäädyssä oli VALIOn baari. Rakennuksen pohjakerrokseeen on tullut posti ja nuorisotilat on siirretty B-osan 2. kerrokseen. A-osassa toimi Elannon pikamyymälä. Rakentamisvaiheessa tehtiin katos lastaussillalle. Rakennuksen sisäisiä väliseiniä ja liiketilojen käyttötarkoituksia on muutettu useita kertoja rakennuksen olemassaolon aikana. Rakennukseen on myös kiinnitetty useita valomainoksia. Vuonna 1983 rakennuksen seinäpinnat, ikkunat ja ulko-ovet maalattiin ja takapihan lastauslaitureille tehtiin rullakkovaunukatokset, jotka varustettiin etuseinillä. Uusi toimistorakennus suunniteltiin välittömästi C-osan länsipuolelle tontille 14 vuonna 1984. Suunnitelmat teki arkkitehtitoimisto Mikko Honkanen Ky. Kolmikerroksinen betonirakennus on liitetty ostoskeskuksen C-siipeen pergolan ja katoksen välityksellä. Pihan vesiallas istutuksineen puretiin vuonna 1994 ja pinta asfaltoitiin. Ostoskeskuksessa toimii kaksi elintarvikeliikettä, R-kioski, kirpputori, kampaamo, työväenopisto, kolme anniskeluravintolaa. Rapatut julkisivut on vaaleanharmaaksi maalatut. Teräksiset ikkunat ja ovet on maalattu valkoisiksi ja niissä on lakatut puiset lasituslistat. Toisen kerroksen ikkunoita on korostettu tummaksi käsitellyillä lakatuilla puisilla pystylistoilla. Betonisokkeli on mustaksi maalattu ja saumapeltinen puoliksi aumattu pulpettikatto on vaaleanharmaa. 1 - 2 S:n muotoinen (A ja B) ja suorakaiteen muotoinen rakennusmassa (C) liittyvät toisiinsa suorassa kulmassa muodostaen kaksi pihatilaa. C-osa on sijoitettu rinteeseen niin, että se avautuu pihoille yksikerroksisena ja paikoitusalueen puoli on kaksikerroksinen. B-osan toinen kerros jatkuu C-osan päälle. Rakennusten liitoskohtaan muodostuu näin katettu käytävä.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Mira Vierto / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 05.07.2002
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Pohjois-Haagan ostoskeskus; Näyttelijäntie 14; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1956
Airi Seikkala-Viertokangas, Pääsuunnittelija
Valmistus
1956; 1960
betoni betoni
Helsinki, Näyttelijäntie 14
Haaga III liikekeskus Oy, Rakennuttajat
Käyttö
1959
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus