Haku

Vuosaaren pohjoinen ostoskeskus; Mustalahdentie 4; Helsinki

Ostoskeskus kuuluu Lauri Silvennoisen 1960-luvulla suunnittelemaan kerrostaloalueeseen. Rakennuksessa on suoritettu liikehuoneistojen käyttötarkoituksen muutoksia, sisä- ja väliseinien siirtoja ja kiinnitetty useita valomainoksia ja mainoskylttejä. Joitakin julkisivumateriaaleja on muutettu. Rakennukselle on leimallista otsalistan nauhamaisuus, pohjakerroksen sisäänvedetyt lasijulkisivut ja pilareiden muodostama rytmi. Kaksikerroksista osaa kiertää ikkunanauha. Kokonaisuudessa on aistittavissa piirteitä japanismin pelkistetystä ja harkitusta muotokielestä. Tämä näkyy etenkin keskeispihan sommitelmassa, johon tiukasti rajattu istutusalue olennaisesti kuuluu. Julkisivumateriaali toisessa kerroksessa on muutettu mineriitistä polttomaalatuksi pelliksi. Ensimmäinen kerros ja pilarit ovat valkoiseksi maalattua betonia. Käytävien katot ovat tummaksi käsiteltyä puupaneelia ja toisen kerroksen puuikkunat ovat maalatut mustiksi. Ensimmäisen kerroksen ikkunat ovat alumiinikehyksissä. Tasakatto on päällystetty sorapäällysteisellä bitumilla. 1-2 Rakennus koostuu kolmesta erillisestä osasta. Sommitelma on lähes neliönmuotoinen, jossa idänpuoleisella pitkällä sivulla on kookkain rakennusmassa ja sen edessä rinnakkain kaksi pienempää neliönmuotoista massaa. Rakennusten väliin jää sisäpiha, ja käytävä kulkee pitkän rakennusmassan suuntaisesti. Rakennuksen kahdella ulkosivulla on katetut pylväskäytävät. Pohjoisen puoleinen osa on kaksikerroksinen.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Mira Vierto / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 11.06.2002
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Vuosaaren pohjoinen ostoskeskus; Mustalahdentie 4; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1964
Lauri Silvennoinen, Pääsuunnittelija ; diplomi-insinööri I. Hyppänen, Muu suunnittelija
Valmistus
1964; 1965
betoni betoni
Helsinki, Mustalahdentie 4
Rakennustoimisto Jussi Ketola myöhemmin Vuosaaren liikekeskus Oy, Rakennuttajat
Käyttö
1965
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus