Haku

Vuosaaren eteläinen ostoskeskus; Vuosaarentie 8; Helsinki

Korttelin suunnittelu perustuu Viljo Revellin ideoihin ja luonnoksiin. Revell kuoli vuonna 1964, eikä ehtinyt osallistua hankkeen loppuvaiheisiin. Ostoskeskuksen suunnittelutyö jäi toimiston toiselle osapuolelle Heikki Castrénille. Ostoskeskuksen itäpuolella sijaitsevien pistetalojen betonikannelta suunniteltiin alunperin Punakiventien ylittävää siltaa liikekeskukseen, mutta se jäi toteuttamatta. Ostoskeskus on säilynyt lähes alkuperäisessä asussaan, tosin melko huonokuntoisena. Sisäpihalla sijainnut allas suihkulähteineen on peitetty. Rakennuksen valmistumisen jälkeen on tehty useita liiketilojen käyttötarkoituksen muutoksia, sisäseinien siirtoja ja purkamisia sekä myymälätilojen yhdistämisiä. Myös useita valomainoksia ja kylttejä on lisätty. Rakennuksen kauppakäytävien päihin asennettiin portit vuonna 1975. Pohjoiseen julkisivuun lisättiin panssariverkkoaita ja -ovi vuonna 1989 estämään parvekkeeseen kohdistuvaa ilkivaltaa. Rakennus on purettu. Pesubetonijulkisivut, kattolista ja palkit puhtaaksivalettua betonia, alakatto siporexia. Portaikot betonia. Teräsikkunat, niiden päällä mainoslista, jonka yläpuolella on matala ikkunakenttä. Sokkelilistat ovat metallia. Lattioissa on sementtimosaiikkilaatat. Huopakatteinen ja sorapäällysteinen tasakatto. 1 - 2 Ostoskeskus koostuu osittain kaksikerroksisesta ja osin kerroksen korkuisesta osasta. Ne on koottu yhtenäisen katon alle. Kolmella sivulla on pitkät rakennusmassat, joiden väliin jää kaksi pienempää osaa. Rakennuksen takaosassa on yksi poikkikäytävä, jolta kaksi katettua käytävää johtaa pihan kautta Vuosaarentielle. Rakennusten keskelle jäävällä avoimella atriumpihalla on ollut vesiallas.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Mira Vierto / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 11.06.2002
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Vuosaaren eteläinen ostoskeskus; Vuosaarentie 8; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1966
Arkkitehtitoimisto Revell - Castrén, Pääsuunnittelija
Valmistus
1966; 1967
betoni betoni
Helsinki, Vuosaarentie 8
Vuosaaren ostoskeskus Oy, Rakennuttajat
Käyttö
1967
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus