Haku

Maunulan eli Suursuon ostoskeskus; Pakilantie 11; Helsinki

Rakennus on säilynyt hyvin alkupeärisasussaan. Sisäänpäin kääntyneen ostoskeskuksen lähes umpinaisia julkisivuja jäsentävät voimakas otsalista ja lastauslaiturin rimaseinäkkeet. Rakennukseen on kiinnitetty useita erilaisia mainoslaitteita vuosien varrella. Vuonna 1995 rakennuksen etelä- ja itäsivuille tehtiin ikkuna-aukkoja ja ostoskeskuksessa sijainnut asunto muutettiin liiketilaksi pizzeriayritystä varten. Samalla itäsivulle lisättiin myös ovi. Samana vuonna lastauslaiturin yhteyteen rakennettiin jätekatos. Ravintolan yhteyteen rakennettiin vuonna 1996 ulkoterassi ja puhkaistiin uusi oviaukko. Rakennus puretaan. Ostoskeskus muodostuu yhdestä ulospäin sulkeutuneesta rakennusmassasta. Pakilantien puolelle sijoitettu pääsisäänkäynti on hieman sisäänvedetty. Voimakkaan otsalistan alapuolella sijaitsevat nauhaikkunat jäsentävät muutoin suhteellisen umpinaisia julkisivuja. Varsinaisia näyteikkunoita ei julkisivuissa ole. Eteläjulkisivua rytmittävät lastauslaiturin valkoiset rimaseinäkkeet, joiden takana lastaussillan ulkoseinä on mustaksi maalattua vinopaneelia. Tasakattoa on osittain korotettu klerestorioikkunoiden aikaansaamiseksi toiseen käytävään. Rakennus on väritykseltään lähes mustavalkoinen, sillä seinät ovat valkoiseksi maalattua kahitiiltä, otsalista valkoiseksi maalattua Minerit-levyä, ja betonisokkeli on maalattu harmaaksi. Ikkunakarmit ja lastaussillan seinä ovat mustat. 1 Nauhaikkunoista liiketiloihin virtaava luonnonvalo ei pääse käytäviin asti, koska ikkunoita on peitetty mainosteippauksin. Liikkeiden puuovet ovat lähes umpinaiset ja vaaleanharmaiksi maalatut. Niissä on kapea pystyikkuna vetimen vieressä. Ovien yläpuolella on alkuperäiset seinään kiinnitetyt valaistut nimikyltit. Käytäviä rytmittää poikittaiset leveät kattopalkit. Rakennuksen tuulikaapit ovat lasia. Rakennuksen pohjakaava on muodoltaan suorakaide, jonka yhdestä kulmasta on leikattu pala pois. Liiketilat sijoittuvat kahden käytävän varrelle.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Mira Vierto / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 03.06.2002
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Maunulan eli Suursuon ostoskeskus; Pakilantie 11; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1961
Erkki Karvinen, Pääsuunnittelija ; Rakennesuunnittelu, S. Salmivalli, Rakennus ja suunnittelutoimisto Kari Nikkinen Oy (1995), Muu suunnittelija
Valmistus
1961; 1962
betoni betoni, kahitiili
Helsinki, Pakilantie 11
Suursuon ostoskeskus Oy (?), Otto Wuorio Oy, Rakennuttajat
Käyttö
1962
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus