Haku

Kulosaaren ostoskeskus; Kyösti Kalliontie 2; Helsinki

Ostoskeskuksessa tehdyt muutokset ovat pääasiassa kohdistuneet sisätiloihin. Varsinaisia ulkoasuun vaikuttaneita muutoksia tehtiin vasta 1980-luvun lopulla, jolloin rakennuksen ilmettä kohennettiin ja ulkoalueita järjesteltiin uudelleen. Autopaikoitusalue ja yleinen jalankulkutie rakennettiin tontille vuonna 1961. Vuonna 1981 muutettiin pihajärjestelyjä, jolloin huoltoliikenteen lastauskatokselle järjestettiin lisää tilaa siirtämällä istutuksia ja asfaltoimalla lisää alaa. Vuonna 1987 uusittiin pihan pintamateriaalit ja Kyösti Kallion tien puoleisiin portaisiin lisättiin invalidiluiska ja istutuslaatikoita. Osa piha-alueiden minerit-katteesta purettiin ja osa vaihdettiin valoaläpäiseviksi. Suunnitelmat teki arkkitehtitoimisto Erkki Karvinen. Ostoskeskus on säilyttänyt keskuspihan ympärille keskittyvän luonteensa, joka yleisestä ostoskeskusarkkitehtuurista poiketen on terassoitu Svinhufvudintien puolelta. Kolmet terassille johtavat portaat rytmittävät julkisivua, vastaavasti rakennusmassat on sijoiteltu porrastetusti. Lähes kaikki ulkoseinät ovat teräsikkunoita, umpiseinissä puhtaaksi muurattu kahitiili tai Minerit-levy. Katto on galvanoitua peltiä, leveä otsalista Minerit-levyä. Ajokäytävien portit ovat puupaneloidut. 2 Sisäpihan laitoja kiertävät puu- ja teräsrunkoiset, muovikatteiset katokset. Pihamateriaalit on uusittu 1987. Viidestä eri osasta koostuva, yhtenäisten katosten kokoama ostoskeskus. Raskasta huoltoajoa vaativat myymälät on sijoitettu erilliseen osaan sisäpihan ympärille. Niiden huolto tapahtuu takakautta. Myymälät ja palveluliikkeet ovat neljässä kauppakujien toisistaan erottamassa rakennusrungossa, joihin katutasolta noustaan portaita pitkin.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Mira Vierto / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 30.05.2002
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Kulosaaren ostoskeskus; Kyösti Kalliontie 2; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
1959
Erkki Karvinen, Pääsuunnittelija
Valmistus
1959; 1960
teräsbetoni teräsbetoni Kyösti Kallion tien puolella alaikkunoiden edessä on valkoiseksi maalatut, myöhemmin asennetut puuritilät. Käytävien katoissa avoimet metalliset rakenteet, joiden poikkipuu on puuta. Portaat ovat pesubetonia, kaiteet kulmikkaista teräskehistä (alkuperäinen väritys oli musta) ja mineriitistä.
Helsinki, Kyösti Kalliontie 2
Kulosaaren ostoskeskus Oy, Rakennuttajat
Käyttö
1960
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus