Haku

Tekniikan museon punatiilihalli; Viikintie 1; Helsinki

Kasvavan kaupungin juomavedentuotantoa lisättiin rakentamalla katetut, suorakaiteiset suodatinaltaat Kuninkaankartanonsaarelle vuonna 1895. Punatiilirakennuksen piirustuksia ei ole dateerattu eikä signeerattu. Altaat muutettiin saostusaltaiksi 1909 uuden pikasuodatinlaitoksen valmistuttua. Vuosina 1928-30 saostusaltaiden päälle rakennettiin oma pikasuodatinlaitos. Altaat muutettiin puhdasvesisäiliöiksi. Suodatinlaitosta laajennettiin kahdesti 1940-50-luvuilla; 1945-48 John L. W. Lilljan suunnitelman mukaan, julkisivut todennäköisesti kaupunginarkkitehti Gunnar Taucherin piirtämät. Konstruktiot suunnitteli insinööri Emil Holmberg. Pikasuodatinlaitoksen viimeinen rakennusvaihe toteutettiin 1956. Punatiilihalliin avattiin museon ensimmäiset näyttelyt 1972. Piirustukset näyttelytiloiksi suunnitteli arkkitehti Kari Järvinen. Nykyään hallissa majailevat robotiikkaa edistävä AiroIsland ja TAT:n Yrityskylä. Rakennuksen tornissa on museon toimistotiloja.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Pakarinen Ida / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 04.05.2021
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Tekniikan museon punatiilihalli; Viikintie 1; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
Ei tiedossa, Pääsuunnittelija ; John L. W. Lillja, kaupunginarkkitehti Gunnar Taucher 1945-48, insinööri Emil Holmberg 1945-48, arkkitehti Kari Järvinen 1972., Muu suunnittelija
Valmistus
1895

Helsinki, Viikintie 1
Käyttö
21.6.2021
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus