Haku

Pikasuodatinhalli, Tekniikan museo; Viikintie 1; Helsinki

Vesilaitoksen pikasuodatinlaitoksen rakentaminen 1907-09 Kuninkaankartanonsaarelle merkitsi siirtymistä pois fysikaalisesta vedenpuhdistuksesta hidassuodatinaltaissa kohti kemiallista vedenpuhdistusta. Pikasuodatinlaitos rakennettiin kallioon louhittujen puhdistusaltaiden päälle. Laitoksen suunnitelman on allekirjoittanut Albin Skog Helsingin kaupungin vesilaitoksessa. Rakennuksen julkisivut on suunnitellut arkkitehti Hj. Åberg. Pikasuodatinlaitosta laajennettiin 1914, piirustuksissa ei signeerauksia. Putkijohdot ja sääntelykaivo suodatinlaitokseen 1926-28 saostuslaitoksen rakentamisen yhteydessä, uusi pumppulaitos 1928. Rakennuksen eteläistä julkisivua muutettiin huomattavasti vuonna 1951, piirustukset laati rakennusmestari Oiva Pajunen. Rakennuksessa on toiminut Tekniikan museon kirjasto. Rakennus avattiin museona yleisölle 2001.

Oikeudenhaltija Helsingin kaupunginmuseo
Krediitit Pakarinen Ida / Helsingin kaupunginmuseo
Kuvausaika 04.05.2021
Aineiston käyttöoikeudet
CC BY 4.0
QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

Pikasuodatinhalli, Tekniikan museo; Viikintie 1; Helsinki

Tallennettuna:
Aineistotyyppi Rakennus
Organisaatio Helsingin kaupunginmuseo
Suunnittelu
Signeeraus Albin Skog (Helsingin kaupungin vesilaitos), Pääsuunnittelija ; Arkkitehti Hj. Åberg (julkisivut), rakennusmestari Oiva Pajunen 1951 (eteläinen julkisivu), Muu suunnittelija
Valmistus
1907; 1909

Helsinki, Viikintie 1
Käyttö
21.6.2021
Käyttöönottovuosi
Aiheet
Luokitus