metrovaunu; M104-nokkavaunu
fyysinen kuvaus: Metrovaunu M104 on täysikokoinen ja aito käytöstä poistettu metrovaunu. Se on nokkavaunu, eli etummainen kahden vaunun parista (M104+M103) ja sisältää ohjaamon. Ulkoväritys on tumman oranssi. Ulkomuoto on hyvin pelkistetty ja edestä sitä hallitsee lähes koko leveydelle ulottuva tuulilasi. Vaunun sivuilla on molemmilla puolilla kahdeksan matkustamon ikkunaa ja pienempi ohjaamon ikkuna. Ikkunat ovat laminoitua turvalasia ja niitä ympäröi musta kumitiiviste. Oviaukkoja on kummallakin puolella kolme, kussakin metron seinän sisään avautuvat tuplaliukuovet. Ovien ja ikkunoiden lisäksi ulkopintaa rikkoo ainoastaan ovien avaamiseen liittyvät painikkeet tai ohjausluukut sekä takakulmien merkkivalot. Junasta on poistettu pyörät ennen museoon tuloa.
Matkustamossa on 33 kovaa penkkiä ja 65 matkustajapaikkaa. Penkit on pinnoitettu kovalla oranssilla muovilla, mahdollisesti melamiinilla. Penkkien sokkelit on peltiä ja niiden selkänojan päältä kaartuu teräksiset tukitangot kohti kattoa keskikäytävän varrella. Aulojen kohdalla kaartuvien tankojen keskelle on kiinnitetty turvalasilevyt, joihin on myöhemmin johdettu sähköt infotauluja varten. Lisäksi aulojen kohdalla on lattiasta kattoon ulottuvat pystytangot. Metron sisäseinät on maalattu vaalean punaruskeiksi. Lattia on pinnoitettu mustilla kumimatoilla, jotka on kiinnitetty alumiinilistoilla. Alakatto on vaaleanharmaaksi maalattua reikäpeltiä. Katon alaspäin kaartuvissa osissa on kiinteät valaisimet, joiden suojukset ovat strukturoitua kovaa muovia.
Aulojen ovien yläpuolella on infotarroja, jotka neuvovat, miten toimia hätätilanteissa, ja jotka näyttävät metroasemat vuoden 2017 tilanteessa; Ruoholahdesta Mellunmäkeen ja Vuosaareen. Yksittäiset infotarrat kertovat tarkastusmaksusta 80 €.
Ohjaamossa on vasemmalla metronkuljettajan istuin ja kojelauta. Oikealla on samankaltainen oranssi muovipenkki kuin matkustamossa, mutta sen pintakuviointi on tiheämpi. Ohjaamon ulkopuolella kummassakin sivussa on ulkoneva sivupeili.
Matkustamon takaseinällä on kolme lukittavaa kaappia, jotka sisältävät valo- ja sulaketaulun, sähköjen hallintapaneeleja ja hätäpuhelimen.
Junien moottorit ovat oikosulkumoottoreita, joita ohjataan taajuusmuuttajalla eli nk. SAMI:lla (Strömberg Asynchronous Motor Inverter).
metrovaunu; M104-nokkavaunu
Aineistotyyppi |
---|
Esine |
Organisaatio |
Helsingin kaupunginmuseo |
Tunniste |
Ae12-1 |
Mitat |
3,7 x 3,2 x 22,1 m paino: 31,6 t |
Merkinnät |
valmistusmerkintä: VALMET / TAMPEREEN TEHDAS / N:o 104 VALMISTUNUT 1979 / MALLI Sarja 100 / MADE IN FINLAND, "Valmet" on tekstilogo, merkintä valettu erilliseen metallilaattaan kohokirjaimin, vasen kylki, takaosaliikemerkki: Strömberg, tekstilogo, valettu erilliseen metallilaattaan kohokirjaimiksi, vasen kylki, takaosavalmistusmerkintä: VALMET / TAMPEREEN TEHDAS / N:o M 104 / Valmistunut 1979 / Tyyppi SARJA 100, musta painatus metallilaatalle, tyyppitiedot kaiverrettu, ohjaamon takaseinävalmistusmerkintä: ABB / SERIAL NUMBER / [epäselvä numerosarja], metallilaatta, laite metron pohjassavalmistusmerkintä: [salama] Sécheron [salama] / +GF+, etukiinnityslaiteliikemerkki: [silmukkakehälogo] HSL / HRT / [nuolilogo] HKL / HST, HSL logossa on silmukoista muodostuva ympyrä. HKL logossa on kaksi kulmikasta, vastakkaisiin suuntiin osoittavaa nuolta., vasen ulkoseinä, ohjaamon kohdallamerkintä: [logo] HSL / HRT / 104, HSL:n logo on silmukkaympyrä, tekstin yläpuolella on Helsingin kaupungin vaakuna, nokan ulkopinta |
Valmistus |
valmistusaika 1979 Materiaali: metallit (alkuaineet) Pohjoismaat, Suomi, Pirkanmaa, Tampere Valmet Oy, valmistaja ; Oy Strömberg Ab, valmistaja ; Artekno Teknillis-kemialliset-tehtaat, valmistaja ; Nurmesniemi, Antti, suunnittelija ; Rajalin, Börje, suunnittelija ; Helsingin kaupungin liikennelaitos HKL - Helsingfors stads trafikverk HST, valmistuttaja |
Käyttö |
käyttöaika 1982-2017 Pohjoismaat, Suomi, Uusimaa, Helsinki Metrovaunu M104 on yksi alkuperäisistä vuonna 1982 käyttöön otetun Helsingin metrolinjan vaunuista. Se toimi nokkavaununa metrojunayksikössä, joka muodostui kahdesta vaunusta M104:stä ja M103:sta. Vaunut poistuivat käytöstä vuonna 2017. Numerotunnuksensa mukaisesti vaunu kuuluu metrojen M100-sarjaan, joita edelsi M1-M6-koejunat. Niiden käyttökokemuksen perusteella tilattiin varsinaiseen käyttöön M100-sarjan junat, joista M101-M106 olivat prototyyppivaunuja. Kun metro aloitti toimintansa kesällä 1982, käytössä oli asemat Rautatientori, Hakaniemi, Kulosaari, Herttoniemi, Siilitie ja Itäkeskus. |
Aiheet |
Luokitus |
481 liikkuminen (luokitus)
484 matkustaminen (luokitus)
493 kulkuneuvot (luokitus)
497 raideliikenne (luokitus)
481 locomotion (classification)
484 travel (classification)
493 vehicles (classification)
497 rail transport (classification)
|