Rakennuksiin liittyvät tiedot puuttuvat väliaikaisesti Helsingin kaupunginmuseon Finna-palvelusta järjestelmämuutoksen johdosta. Pahoittelemme tästä aiheutuvaa haittaa.

Haku

pienoismalli; laivamalli; fregatti Vanadis

fyysinen kuvaus: Fregatti Vanadis vuodelta 1874. Pienoismalli 1:50

Fregatti on kolmimastoinen laiva, jolla on raakapurjeet kaikissa mastoissa. Mastot ovat keulasta päin fokka-, iso- ja kryssi- eli mesaanimasto. 1600-luvulla fregatilla tarkoitettiin

täystakiloitua sotalaivaa, jolla oli vain yksi täydellinen patterikansi. 1700-luvulla fregatti rakennettiin nopeaksi ja vahvaksi saattue- tai kaapparilaivaksi. Kolmimastoinen parkki oli 1800-luvulla pohjoismaisten kauppalaivastojen tärkein alus.

Pienet parkit purjehtivat kauan erottamattomin märssy- ja prammipurjein. Suurissa laivoissa takila tehtiin mahdollisimman yksinkertaiseksi, jotta alus voisi purjehtia mahdollisimman pienellä miehistöllä ja siten kilpailla höyrylaivoja vastaan.

Laiva säilytyslaatikossa.

QR-koodi

Tämän aineiston tarjoaa

  • Helsingin kaupunginmuseo
Palvelussa näytettävät Helsingin kaupunginmuseon kuvat on lisensoitu ylläolevan lisenssin mukaisesti.

CC BY 4.0 -merkinnällä varustetut kuvat ovat vapaasti ladattavissa ja käytettävissä, kunhan mainitset kuvaajan/tekijän nimen (jos tiedossa) ja Helsingin kaupunginmuseon.

Kuvan käyttäjällä on vastuu tekijänoikeuksien ja yksityisyyden suojan kunnioittamisesta. Esimerkiksi henkilökuvien käyttö markkinoinnissa ja/tai mainonnassa on kielletty ilman kuvassa olevan henkilön suostumusta. Tarkemmat lisenssiehdot löytyvät Creative Commons -lisenssisivulta.

© Kuvasto -merkityt kuvat ovat tekijänoikeuden alaisia. Niitä voi selailla vapaasti, mutta kuvien kaikenlainen jatkokäyttö on kielletty ilman erikseen neuvoteltua lupaa. Nämä kuvat on julkaistu verkossa Kuvaston ja Museoliiton Taidekokoelmat verkossa -sopimuksen mukaisesti. Lisätietoja jatkokäytön ehdoista voit kysyä Kuvastosta ja Museoliitosta. Taidekokoelmat verkossa -sopimus.

pienoismalli; laivamalli; fregatti Vanadis

Tallennettuna:
sulje

Vaikuta Finnan kehittämiseen ja vastaa kyselyyn!

Vastaajien kesken arvotaan 10 kpl Museokortteja.

Avaa kysely

Ei kiitos